Ώρες κοινού: Δευ - Παρ 8:00 - 14:00

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Εκδήλωση “200 Χρόνια μνήμης από τον θάνατο του αγωνιστή Μιχαήλ Κουρμούλη”

Με λαμπρότητα ο Δήμος Φαιστού τίμησε τα 200 χρόνια από το θάνατο του καπετάν Μιχάλη Κουρμούλη, του πρωτοκαπετάνιου της επανάστασης του 1821, στη τοπική Κοινότητα του Κουσέ.

Με μια σεμνή τελετή που οργάνωσαν ο Δήμος Φαιστού,  οι φορείς του Κουσέ (Κοινότητα, Ενορία, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουσέ «Μιχάλης Κουρμούλης»), οι φορείς των Αγκουσελιανών (Κοινότητα, Πολιτιστικός Σύλλογος), η οικογένεια του Μιχάλη Κουρμούλη.

Το Τρισάγιο τέλεσε ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος, ενώ στεφάνια κατέθεσαν στον αδριάντα του καπετάν Μιχάλη Κουρμούλη:

Ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, εκ μέρους του Βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αντώνης Κωνσταντουλάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Νίκος Σκουλάς και Γιώργος Ματαλιωτάκης, ο εκπρόσωπος του συνδιασμού του Σταύρου Δενέλλη στην Περιφέρεια Κρήτης κ. Ζαχαριουδάκης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Κουσέ κ. Νατάσα Παπαδάκη, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μοιρών κ. Τίτος Ταβερναράκης, ο εκπρόσωπος της οικογένειας του πρωτοκαπετάνιου κ. Μιχάλης Κουρμούλης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Αγκουσελιανών, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουσέ «Μιχάλης Κουρμούλης» κ. Αναστασία Καλεργάκη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Σαμαρειτών Μοιρών κ. Χρυσόστομος Περγιαννάκης κ.α.

Παρόντες ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φαιστού κ. Νίκος Καργάκης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Φαιστού κ. Γιώργος Ντισπυράκης, η Αντιδήμαρχος της Δ. Ε. Μοιρών κ. Βασιλεία Αρμουτάκη και ο Ε. Σ. του Δημάρχου Φαιστού κ. Μαρκάκης Νικόλαος  κ.α.!

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Νατάσα Παπαδάκη ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν:

  • Ο Σεμασμιώτατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. κ. Μακάριος
  • Ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Ματαλιωτάκης
  • Ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Νίκος Σκουλάς
  • Ο εκπρόσωπος του συνδυασμού του Σπύρου Δανέλη κ. Γιώργος Ζαχαριουδάκης
  • Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγκουσελιανών κ. Αγγελική Μαμαλάκη

Ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης  αναφέρθηκε στη συμβολή του Μιχαήλ Κουρμούλη, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του απελευθερωτικού αγώνα της Κρήτης, όπως επίσης στο ήθος και τις αξίες της οικογένειας των Κουρμούληδων και την ανιδιοτελή προσφορά τους.

Ακολούθησαν οι ομιλίες με πρώτο ομιλητή τον κ. Στυλιανό Παπαδάκη, Ιστορικό Ερευνητή ο οποίος αναφέρθηκε στη δράση της οικογένειας των Κουρμούληδων και τη σχέση τους με τα Αγκουσελιανά.

Ο κ. Μιχαήλ Παπαηλιάκης, Γεωπόνος- Συγγραφέας, καθηγητής του Μεσογειακού Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στην οικογένεια του καπετάν Μιχάλη Κουρμούλη, τη δράση του και το θάνατό του στην Ύδρα.

Ο κ. Ηρακλής Πυργιανάκης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός και Ιστορικός Ερευνητής , μίλησε για τους δυο πύργους του Κουρμούλη στον Κούσε και κυρίως για τον πύργο που ανήκει στο Δήμο.

Ακόμη τέθηκε θέμα για την επιστροφή των οστών του πρωτοκαπετάνιου στον Κουσέ από την Ύδρα από τον Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψαλάκη Ζαχαρία.

Previous Προσωρινοί Πίνακες Κατάταξης Προκήρυξης ΣΟΧ 4/2024

Μέσω της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Δήμου Φαιστού μπορείτε να είστε ενημερωμένοι για όλα όσα συμβαίνουν.

Χρήσιμα Links

Επικοινωνία

Πάροδος 25ης Μαρτίου 1, Μοίρες, 70400, Ηράκλειο

Ώρες Κοινού:

Δευ – Παρ: 8:00 – 14:00

Δήμος Φαιστού © 2023. All Rights Reserved

Μετάβαση στο περιεχόμενο