Ώρες κοινού: Δευ - Παρ 8:00 - 14:00

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΡΒΟΥΛΑ

Τίμησαν τους πεσόντες στα Σκούρβουλα.
 
Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο των πεσόντων στα Σκούρβουλα, εχθές, Κυριακή 13 Αυγούστου.
Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των εκτελεσθέντων από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στις 14/08/1944, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων, κ Λευτέρης Αυγενάκης, οι Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Σύμβουλίού του Δήμου Φαιστού, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Σκουρβούλων.
Μετά την Ιερά Ακολουθία στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου, τελέστηκε το μνημόσυνο των πεσόντων, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός λόγος της ημέρας και ακολούθησε πομπή προς το Ηρώο Πεσόντων, όπου και έγινε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.
 
«Σήμερα, συναντηθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής σε μια σκοτεινή στιγμή του παρελθόντος μας. Σε αυτήν την επέτειο τιμής και μνήμης, στεκόμαστε ενώπιον της ιστορίας και ανακαλούμε τον τρόμο και την αδικία που υπέστησαν οι 36 εκτελεσθέντες κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής το 1944, εδώ στα Σκούρβουλα. Η ιστορία τους είναι μια ιστορία ανθρώπινης ανδρείας και αντίστασης, δεν πρέπει να ξεχνούμε το θάρρος και το θυσιαστικό τους πνεύμα. Το μνημείο που υπάρχει εδώ, στο ηρωικό χωριό σας, δεν υπάρχει εθιμοτυπικά. Συμβολίζει την αξία της ανθρώπινης θυσίας, την κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Αποτελεί υπενθύμιση ότι πρέπει να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τις ρίζες μας, να τιμούμε τη μνήμη των προκατόχων μας και να εργαζόμαστε για ένα μέλλον βασισμένο στην αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Ας διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους και ας ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες τραγωδίες», δήλωσε ο Δήμαρχος Φαιστού, κ. Νικολιδάκης.
 
Στη συνέχεια μέλη της τοπικής κοινωνίας και του συλλόγου παρέθεσαν πλούσιο γεύμα ενώ το βράδυ ακολούθησε εκδήλωση με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και την Στέλλα Σειραγάκη: «Το τραύμα του πολεμιστή είναι και η τιμή του»
Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε φόρο τιμής στους αγωνιστές της ελευθερίας με τα «λόγια των λυγμών» πάνω στα ερείπια του περήφανου χωριού κατά την διάρκεια της οποίας ακούστηκαν περιγραφές από τις γυναίκες του χωριού οι οποίες ήταν μικρά παιδιά τότε, και ιστορικοί μάρτυρες στη θηριωδία αυτή.
Previous Εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της πλατείας και του Ηρώου στην Κοινότητα Καστελίου του Δήμου Φαιστού με τη χρήση της πάγιας προκαταβολής

Μέσω της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Δήμου Φαιστού μπορείτε να είστε ενημερωμένοι για όλα όσα συμβαίνουν.

Χρήσιμα Links

Επικοινωνία

Πάροδος 25ης Μαρτίου 1, Μοίρες, 70400, Ηράκλειο

Ώρες Κοινού:

Δευ – Παρ: 8:00 – 14:00

Δήμος Φαιστού © 2023. All Rights Reserved

Μετάβαση στο περιεχόμενο